Tudástár

Hasznos információk, tippek tárháza,
folyamatos frissítés alatt!

Gátmasszázs

A szülés előtti gátmasszázs lecsökkenti a szakadás, a fogós szülés és a vákumos szülés esélyét. A 34.-36. hétben kell elkezdeni, és folytatni kell a szülésig. A gát, azaz perineum masszírozása magában foglalja a szülőcsatorna bemenetele és a végbélnyílás közötti területet. Ha nincs tisztában a perineum elhelyezkedésével, akkor vegyen egy tükröt. Ha a klitorisz 12 óra, akkor az Ön által masszírozandó terület a 3 és 9 óra közé esik. Ne masszírozzon a húgycső felé, mert fertőzést okozhat.

Így masszírozza a gátat lépésről lépésre:

1. Mossa meg a kezét és vágja le rövidre a körmeit. Jó előkészítés egy langyos fürdő.

2. Vagy üljön egy kényelmes, meleg helyen, a lábait széttárva egy félig ülő helyzetű szülő pozícióban, vagy guggoljon falnak támaszkodva, vagy álljon úgy, hogy egyik lábával a fürdőkád szélére, esetleg székre támaszkodik.

3. Használjon tiszta növényi olajat, mint a mandula vagy olívaolaj, vagy E-vitamin olajat, de ne petroleum bázisú (baby) olajat. Masszírozza ezt be a perineumba és a hüvely bejáratába kb. öt percen keresztül. Különösen ügyeljen a hegekre, ha vannak.

4. Vigye be az ujjait a hüvelynyílásban lévő második körig (vannak nők, akik könnyebben használják a hüvelykujjukat) és nyújtsa meg gyöngéden, lefelé irányuló nyomással, amig nem érez forróságot. Ennél a pontnál folytassa a nyomást, amíg az égető érzés elmúlik. Úgy is csinálhatja, hogy a hüvelykujjait beleakasztja a vaginába és gyöngéden kifelé, lefelé húzza, masszírozza a perineum bőrét a hüvelykujja és az első ujjai között.

5. Egy hetes napi egyszeri masszírozás után éreznie kell a különbséget a gát nyújthatóságában. Ha már be tudja illeszteni öt ujja hegyét, akkor elérte a 4 cm-t.

6. Folytassa tovább a gátnak a végbélnyilás felé történő nyújtását naponta, amig eléri a 7 cm-t, ami kétharmada annak, amire a baba fejének szüksége van.

7. Amikor elérte ezt a stádiumot, akkor elég, ha kétnaponta ismétli a masszázst, hogy megtartsa a gát rugalmasságát.

8. A perineum masszírozását a rendszeres perineum torna kísérje. Beszéljen erről az előkészületről szülőorvosával, mert a születés sebessége is fontos faktor. Mondja el a szülésznek, hogy szeretné kilélegezni a babát. A bába és szülőorvos segítségével elkerülheti a túl gyors kitolást és a szükségtelen gátmetszést.

Működik?

Ugyan sokat írtak és beszéltek erről a masszázsról, először csak 1994-ben bizonyították be az angliai Watford-ban klinikai felmérésekkel a működését. 800 nő vett részt a tesztben. Az eredmény kimutta, hogy különösen a 30 éve feletti nők hasznosították a maszázsst, akiknek koruk miatt kevésbé rugalmas a gátjuk. Mindenesetre kortól függetlenül, azoknál a nőknél, akik masszírozták a gátjukat, nem csak kevesebb szakadás történt vagy gátmetszésre volt szükség, de kisebb volt a vákumos és fogós szülések száma is. Ez azt jelenti, sokkal kellemesebben érezték magukat a szülést követő napokban.

Ajándékozz élményt Karácsonyra!

Most bármilyen összegben vásárolhatsz Babysteps ajándékutalványt. 

Az ajándékozott szabadon választhatja meg, melyik szolgáltatásra szeretné felhasználni.

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!

Ajándékozz élményt Karácsonyra!

Most bármilyen összegben vásárolhatsz Babysteps ajándékutalványt. 

Az ajándékozott szabadon választhatja meg, melyik szolgáltatásra szeretné felhasználni.

Kellemes Ünnepeket mindenkinek!